Nyteknik skriver i en av sina artiklar om hur ett nytt solenergihus på Skellefteås campingplats ska drivas självförsörjande året om med hjälp av batterier och vätgas.
Villan kommer inte att vara anslutet till något elnät, utan endast få sin energi från solceller och det överskott som lagras i form av batterilager. När batterierna är fulladdade används resterande el till att göra vatten till vätgas och syrgas via elektroder och ström. Gasen lagras sedan i stålflaskor för att kunna användas vid ytterligare energibehov.
Stor efterfrågan på självförsörjning
Med en allt större efterfrågan på självförsörjning har energibolaget, Skellefteå Kraft tagit initiativet för byggandet av denna moderna villa. Projektet som kallas för ”Zero sun project” beräknas kosta ca sju miljarder kronor. Målet med huset är det ska stå färdigt under juni månad 2018 och att campingens kunder ska kunna bo där, precis som i de övriga stugorna och husen.
Till hjälp använder sig energibolaget av en erfaren person i branschen, Hans Olof Nilsson som tidigare utvecklat ett liknande hus i Göteborg. Han ska hjälpa bolaget att planera den tekniska delen av byggandet med den kunskap som han besitter. En av det 150 kvadratmeter stora husets komplexitet innefattar blandannat det styrsystem som ska användas för att distribuera elen i byggnaden. Systemet ska också styra över laddningen av batterierna och produktionen av vätgas. Skellefteå Kraft diskuterar vikten av att kombinera ett smart elnätverk i miniatyr med ett effektivt hemsystem. Därav är systemet är inte helt bestämt ännu.
Att färdigställa projektet i tid är därför en av de stora utmaningarna för energibolaget. Men också att solenergin har den produktionskapacitet som krävs för att kunna skapa den mängd el-reserver som behövs under vinterhalvåret när soltimmarna i norr blir allt färre och färre. Att producera tillräckligt mycket vätgas i rätt tid inför vintern blir därför utav högsta prioritet för bolaget.