Billigare med förnybart än fossila bränslen

Det är numera generellt sett billigare att bygga nya sol- och vindkraftverk än att utvinna lika mycket energi genom att fortsätta driva redan upprättade kolkraftverk. Det fastslår den internationella myndigheten för förnybar energiIrena, i en rapport.

De alltmer attraktiva priserna för förnybara energialternativ jämfört med fossila bränslen som kol, olja och naturgas. Det kan bidra till en grön omställning från den ekonomiska chock som vållats av coronaviruspandemin, skriver Irena.

Enligt Paneltaket och tidigare undersökningar har priserna på solcellsanläggningar gått ner 99 % sedan 80 talet. För 10 år sedan var återbetalningstiden 25 år, numera är det nere på 8-14 år beroende på lösning och förutsättningar. Det har aldrig varit så bra förutsättningar att göra en smart investering inom solel.

“Vi har nått en mycket viktig vändpunkt i energiomställningen”, konstaterar Irenas generaldirektör, Francesco La Camera.

Rapporten visar att den prisminskning som skett på marknaden för solkraft och markstående vindkraft medfört att utfasningen av kol är alltmer nära förestående.

Om världens 500 dyraste gigawatt som utvinns från kolkraftverk skulle bytas ut mot sol- och vindkraft i energisystemet. Då kan besparingar om 23 miljarder dollar nås, enligt myndigheten. Samtidigt skulle världens koldioxidutsläpp i ett slag minskas med 5 procent av de totala utsläppen 2019.

De flesta av denna typ av stora kolkraftverk finns i länder som Kina, Indien, Ukraina, Polen, Sydkorea, Japan, Tyskland och USA.

 

Referenser

https://bolagsfakta.se/nyheter/klimat-kolkraften-nu-generellt-dyrare-ny-sol-och-vindkraft

https://www.swedbank-aktiellt.se/ovrigt/direkt.csp?id=18rxeHs2&single=y