Solceller – ett klimatsmart och självklart val
Solceller blir en alltmer självklar del i entreprenaderna och kommer in tidigare och tidigare i byggfasen. De höga krav på fastigheters energieffektivisering är numera svåra att uppfylla utan detta. Tidigare kom solcellerna efter entreprenaden och trycktes in i slutskedet alternativt efter byggnaden var besiktigad. Numera är det oftast till och med en separat ramhandling och förfrågan kring detta likt el, vvs eller styr.
Solceller minskar mycket i investeringskostnad. Solpaneler sparar pengar, ökar värdet på huset och minskar klimatutsläppen. Det är därför helt obestridligt en av de största värdehöjdarna för en fastighet.
Nyckeltal för en solcellsanläggning är mycket trevligare att koncentrera sig på nuförtiden. Detta beror på prisnedgången, de ökade kraven samt den accepterande tekniken. En återbetalningstid på mellan 7-12 år, en avkastning på investering på mellan 12-20 % beroende på lösning, garantier på 25 år och ett ungefärligt pris på 6000-9000 sek/kW.
Sverige halkar efter
Nya anläggningar byggs som aldrig förr – ändå är svenskarna på efterkälken. Tyskland, producerar cirka tio gånger mer solel per invånare jämfört med Sverige.
– Solelen står för mindre än en procent av landets elanvändning. Det är lågt jämfört med andra länder, säger Bengt Stridh, universitetslektor på Mälardalens högskola som bland annat arbetar med flera solcellsystemsprojekt på Mälardalens högskola. I jämförelse med omvärlden så sker tillväxten från låga nivåer. Solkraften stod för drygt 3 procent av världens elanvändning 2019. I EU handlar det om 4 procent och Tyskland kommer cirka var tionde kilowatttimme från solel.
Solcellsbidrag- bra för klimatet och plånboken
1 januari i år förändrades stödet till solceller och sker i dag som ett skatteavdrag. Skattereduktionen ges för de debiterade kostnaderna för arbete och material med:
- 15 procent för installation av solceller.
- 50 procent för installation av lagring av egenproducerad elenergi.
- 50 procent för installation av laddningspunkter till elfordon.
Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk solenergi, anser att det nya stödet från årsskiftet är bra trots att stödet minskar något.
– I branschen tycker vi att det tidigare stödsystemet gav mer pengar, men det nya systemet är lättare och mer stabilt. För husägare fungerar det likadant som rotavdrag. Husägare slipper ansöka om bidrag. I stället sker avdraget direkt på fakturan.
För juridiska personer försvinner däremot solcellsstödet helt och hållet. Paneltaket förespråkade en förutsägbar och planerad nedtrappning. Regeringen valde dock att göra som många andra europeiska länder och dra bort hela stödet över en natt. Detta skapar ett glapp i marknaden. Dock har solpaneler gått ner så pass mycket i pris och investeringen har så pass låg återbetalningstid samt så pass högt mervärde för företag att det ändå är otroligt lukrativt.
Referenser
https://etidning.dn.se/2357/Dagens-Nyheter/374115/2021-01-24/18278069/Solenergi-pa-stark-frammarsch-i-Sverige-men-hopplost-efter-Tyskland
https://www.nyaprojekt.se/
https://www.skatteverket.se/