Varberg i toppen på solenergi
Genomsnittet i Sverige installerad effekt av solenergi ligger på 40 W per person. Heby kommun kommer på första plats i solcellstoppen i Svensk Solenergis rankning av landets kommuner. Därefter kommer Simrishamn, Orust, Ödeshög och Varberg. Dessa kommuner har över 130 W installerad effekt per invånare.
– Intresset för att installera solceller fortsätter öka i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader och en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi.
Paneltaket har sett att priserna på solceller har minskat kraftigt de senaste åren. Genomsnittskostnaden för att installera ett eget solcellssystem på taket har sjunkit med 75 procent mellan 2010 och 2018. En solcellsanläggning på 1 000 W (en kilowatt) tar upp en yta på ungefär sju kvadratmeter och producerar i Sverige ungefär 900–1 000 kilowattimmar per år, om den är bra placerad.
I ett framtida scenario med hundra procent förnybar elproduktion är det rimligt att solelen står för upp till tio procent av elanvändningen enligt Energimyndigheten. För att nå dit krävs det ungefär 40 gånger mer solceller i Sverige än vad vi har idag. Vilket gör att Paneltaket har en minst sagt säker framtid.
Stora möjligheter för att göra sin livs bästa investering – Solenergi!
Idag står solenergi endast för 0,4 procent av Sveriges elproduktion. Men hälften av alla småhustak i Sverige är lämpliga för solceller. Målet är att vi inom 20 år ska ha 5-10 procent solenergi.
Solenergi är enkelt att skaffa, kräver inget underhåll och man kan se det som en investering. Det är bra både för klimatet och plånboken.
Solen är en fantastisk energikälla. På bara 2 timmar ger den oss lika mycket energi som hela världen gör av med på ett år. Ett sätt att ta tillvara på energin är med hjälp av solceller på taket. Men trots solens enorma potential att förse oss med förnybar energi är det en liten del av alla hustak som har solceller idag.
– Vi har faktiskt väldigt lite solceller i Sverige i förhållande till den instrålning vi har och den lönsamhet vi ser. Vi har 2,5 miljoner småhus i Sverige. Och med dagens prisnivåer har de allra flesta småhus möjlighet att göra en bra ekonomisk kalkyl med solceller. Dessa småhus skulle också kunna ersätta exempelvis en tredjedel av kärnkraften, säger Nicholas Etherden, ingenjör på Vattenfalls forsknings- och utvecklingsavdelning och doktor i elteknik.
Energiskatte- och momsregler för solelproducenter
- Den solelproducent som äger en eller flera anläggningar som sammanlagt understiger 255 kW toppeffekt betalar alltså ingen energiskatt för den egenkonsumerade elen från solcellerna.
- Den som äger flera mindre anläggningar vars sammanlagda effekt uppgår till 255 kW toppeffekt eller mer, men där alla de enskilda anläggningarna understiger 255 kW, betalar en energiskatt om 0,5 öre/kWh för den egenkonsumerade elen från solcellerna.
- Den solelproducent som äger en anläggning med över 255 kW toppeffekt betalar den normala energiskatten på 34,7 öre/kWh i energiskatt för den egenkonsumerade elen som producerats i den anläggningen, men 0,5 öre/kWh i energiskatt för den egenkonsumerade elen från övriga anläggningar om de är mindre än 255 kW.
Läs gärna mer här om de olika reglerna
Referenser
https://www.svensksolenergi.se/nyheter/nyheter-2019/energiskatte-och-momsregler-foer-solelproducenter-april-2019
https://mailchi.mp/c94239b95c42/riksdagspolitiker-debatterar-solenergi-hos-svensk-solenergi-1205473?e=d37b4dc4a3
http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/
https://www.expressen.se/brandstudio/vattenfall/sa-kan-solceller-hjalpa-till-att-radda-klimatet/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=sms