...
4,6 Google recensioner
4.6/5

Paneltaket ger eleverna Energi i undervisningen!

Martin Johnsson på tak som ska installeras med solceller.

Framtidens energi hittar man på taket. Eller på balkonglådor. Eleverna på Elof Lindälvs gymnasium utbildas i att installera solceller.

– Det kommer att finnas gott om jobb i branschen, säger Martin Johnsson, VD på Kungsbackabaserade Paneltaket AB.

 

http://kungsbackaposten.se/nyheter/eleverna-far-energi-i-undervisningen/

 

För tillfället sitter de allra flesta solcellerna på tak. Men utvecklare tittar på fler platser att installera apparaturen, exempelvis på balkonglådor och dylikt. Solenergin har, i varje fall just nu, susat om vindenergin i popularitet.

Martin Johnsson har haft många bra jobb, men hoppade av ett sådant på Volvo för att grunda Paneltaket. De driver nu ett projekt tillsammans med Kungsbacka kommun, Elof Lindälvs gymnasium och Sol i Väst.

– Vårt mål är att eleverna ska söka sig till klimat, miljö och energi. Möjligheten till jobb finns i framtiden, säger Martin Johnsson.

50 elever från Elof Lindälvs gymnasium ska vara med när solceller installeras på Toråsskolans tak i Vallda. De kommer då att få arbeta praktiskt med det de lärt sig teoretiskt.

– De kommer att få titta på, känna och ha möjlighet att ställa frågor under installationen. Vi delar upp det i tre stationer: en färdig del, en halvfärdig och en påbörjad. Så ser de lättare de olika delarna. Eleverna får ett begrepp om hur det fungerar.

Ett utbildningstillfälle har hållits, i Elof Lindälvs gymnasium. Förutom själva installationen kommer det även finnas en räknestuga där eleverna får kalkylera på kilowatt-timmar och olika räkneexempel.

– De blir tekniker och då får man ha med den teoretiska delen. Men det man får ut mest av är väl det praktiska. Jag har tre universitetsexamen bakom mig, men förespråkar YH-utbildning om man inte vill sitta i skolbänken, säger Martin Johnsson.

Har eleverna något intresse av solenergi?

– Ja, det tycker jag verkligen. Vi frågade i början av föreläsningen om eleverna tänkt på solenergi. Då var det inte många som räckte upp handen. I slutet var det mer än hälften som sa att de var intresserade.

Solcellerna på Toråsskolans tak kommer att ge 35 000 kilowattimmar per år.