Grönt avdrag och nytt solcellsstöd kan introduceras vid årsskiftet
Har du ansökt om solcellsstöd? För några veckor sedan presenterades höstbudgeten och det blev då allt klarare hur framtiden kommer att se ut för villaägare, företag och bostadsrättsföreningar som vill investera i solceller. Vad som händer med de som ansökte om solcellsstöd i våras och de som står i kö är dock ännu oklart.
Bidragsdelen just nu
I dagsläget får Regeringskansliet en del frågor kring marknadsläget och vad politikerna gör för att underlätta inbromsningen. Vi på Paneltaket har förklarat för tjänstemännen på Infrastrukturdepartementet att den nuvarande situationen är ohållbar för branschen. De arbetar nu med att konkretisera hur övergången till 10 % solcellsstöd för företagen ska gå till i praktiken. Reglerna är inte klara och tjänstemännen är förtegna innan något är skrivet. Paneltaket har förklarat det ohållbara i att företag måste söka stödet innan de påbörjar sin installation.
Vi har också informerat politikerna att vi har tre helt olika saker som tynger vår bransch just nu; corona, uppehållet i solcellsstödet och uppehållet på privatmarknaden (eftersom det kommer ett grönt avdrag den 1 januari 2021).
Nya ansökningar av solcellsstöd
Trots att det är formellt ansökningsstopp för företag fortsätter det ändå komma in ansökningar till länsstyrelserna. Vi anser att det vore väldigt märkligt om de ansökningar som kommer in nu i ”glappet” ska hamna efter de ansökningar som kommer in från och med den 1 januari. Vi inväntar ännu klart besked i den frågan från departementet. De kan inte heller ge besked om de 260 miljoner kronor som avsatts för stödet nästa år kommer gå till att beta av den nuvarande kön (vilket vore det mest naturliga) eller är avsatta för de ansökningar som kommer in efter årsskiftet. Oavsett om de 260 miljoner kronorna används till att beta av kön eller till ansökningar som kommer in efter nyår är det högst oklart om företag kommer få något stöd eftersom kön är extremt lång. Det måste i så fall skjutas till mer medel.
Bra förutsättningar även utan bidrag
Med hänsyn till ovanstående är solceller en väldigt lukrativ investering – även utan solcellsstödet. Det är en väldigt liten del i den annars stora investeringen. Med livslängder på 40 år är 1-2 år till med återbetalningstid ganska rudimentärt.
För 10 år sedan hade solceller en ROI på 25 år. Redan då började folk investera i det. Numera är det nere i 7-14 år beroende på lösning, förutsättningar, storlek, produkt och komplexitet. Med Paneltaket AB får ni en konkurrenskraftig anläggning som ni kan köpa, hyra eller leasa. Vi erbjuder även andra betalningsmöjligheter.
World Energy Outlook 2020 – Spår fin framtid
För alla oss som arbetar med solceller var det minst sagt svårt att undgå hybris förra veckan. IEA (som historiskt varit notoriska för sina alldeles för försiktiga solcellsprognoser) gick nämligen ut med sin årliga analysrapport om det globala energisystemet; World Energy Outlook 2020. I rapporten förutspår de bland annat hur förnybar energi kommer bidra mer till den globala elförsörjningen än kol från och med 2025. De menar även att 80% av tillkommande elproduktion fram till 2030 kommer bli förnybar. Vidare visar rapporten att solceller förväntas bidra med mest ny elproduktion av alla kraftslag fram till 2040 och att de redan idag producerar världshistoriens billigaste el. Och som grädde på moset kommenterade IEA:s generaldirektör Fatih Birol rapporten genom att kröna solceller till den blivande ”kungen av världens elmarknader”.
Ni kan läsa mer här: