...
4,6 Google recensioner
4.6/5

Hälften av alla småhustak i Sverige är lämpliga för solceller

Solceller

Solel är en bra investering – Paneltaket

I dag står solenergi endast för 0,4 procent av Sveriges elproduktion. Men hälften av alla småhustak i Sverige är lämpliga för solceller och målet är att vi inom 20 år ska ha 5-10 procent solenergi.

Solen är en fantastisk energikälla. På bara 2 timmar ger den oss lika mycket energi som hela världen gör av med på ett år. Ett sätt att ta tillvara på energin är med hjälp av solceller på taket. Men trots solens enorma potential att förse oss med förnybar energi är det en försvinnande liten del av alla hustak som har solceller i dag.

– Vi har faktiskt väldigt lite solceller i Sverige i förhållande till den instrålning vi har och den lönsamhet vi ser. Vi har 2,5 miljoner småhus i Sverige och med dagens prisnivåer har de allra flesta småhus möjlighet att göra en bra ekonomisk kalkyl med solceller. Dessa småhus skulle också kunna ersätta exempelvis en tredjedel av kärnkraften, säger Nicholas Etherden, ingenjör på Vattenfalls forsknings- och utvecklingsavdelning och doktor i elteknik.

Energimyndigheten menar att 2040 skulle 5-10 procent av Sveriges totala elanvändning kunna produceras av solceller, till skillnad från dagens 0,4 procent. För att uppnå det skulle det räcka med att en fjärdedel av taken i landet hade solceller. Men trots den massiva ökningen av anläggningar, en fördubbling bara förra året, är det fortfarande långt kvar till målet.

– Alla fysiska förutsättningar finns, vi måste bara få igång en rörelse. Vi behöver få folk att inse att det är en bra investering. Du tjänar in ungefär trippla eller fyrdubbla investeringen sett till solcellernas livslängd.

”Solceller i Sverige påverkar klimatet positivt”

Om vi skulle nå 5-10 procent, vad skulle det göra för klimatet?

– Om man tittar på Sverige så exporterar vi redan i dag ungefär 10-15 procent av den produktion vi har, så vår fossilfria kraft i Sverige säljs till andra länder där man har fossila bränslen. Redan i dag tränger vi alltså undan fossil energi som gas, kol och olja.

Skulle man bygga ytterligare solceller i Sverige så påverkar det andra länder ytterligare. Klimatet är ju globalt, utan gränser, så även om elen tillverkas i Sverige påverkar det det globala klimatet positivt.

Cirka 2,6 procent av världens energi kommer från solceller, och totalt sett produceras nästan 70 procent av energin med fossila bränslen. Ju mer solenergi som tillverkas desto mindre fossil energi blir det. Då minskar också utsläppen eftersom fossila energikällor släpper ut betydligt mer koldioxid under hela sin livscykel än vad solceller gör vid tillverkningen för under användning finns inga utsläpp, då är elen både fossilfri.

”Vi kommer att nå målet”

Lars Ejelklint på Vattenfall tror att utvecklingen av solceller är fullt möjlig.

– Jag är helt övertygat om att vi kommer att nå målet. Backar vi 20 år så fanns det nästan ingen vindkraft i Sverige, och nu ligger det på omkring 10 procent. Jag ser framför mig samma kurva för solceller. Det finns inget att vänta på, det är bara att slå till.

Om 20 år kommer vi med stor sannolikhet alltså se betydligt fler solceller på taken i Sverige. Vi kommer vara vana vid att morgonkaffet har bryggts med solel, att tvätten som vi hänger ut på tork är tvättad med den samma och kanske att till och med elbilen som vi kör är laddad med sol. Om man tittar på ungdomars värderingar så är de lika oroliga för klimatet som för terrorister. Man tror att den generationen som kommer har en helt annan syn på det här. Tekniken och värderingar hos de unga kommer att driva allting framåt. Solen har stora möjligheter att påverka klimatfrågan. Investeringar i solceller och vindkraft är det bästa alternativet vi har idag. Det är en investering som är lönsam, både för samhället och den enskilda individen men framförallt för klimatet och nödvändiga för att vi ska kunna leva ett fossilfritt liv inom en generation.

Vad är det bästa med solceller, enligt Paneltaket?

– Det är enkelt att skaffa, kräver inget underhåll och man kan se det som en investering. Det är bra både för klimatet och plånboken.

Ditt bästa klimattips till läsarna?

– Se över ditt elavtal och din energianvändning, där finns mycket att spara både vad gäller miljö och plånbok. Se till exempel till att välja ett fossilfritt elavtal. Ett annat tips är att fundera över hur du transporterar dig och se om det finns möjlighet att göra någon förändring där. Ingen kan göra allt men alla kan göra nåt, om vi alla slutar köra för fort skulle utsläppen från våra bilar minska med mer än vad inrikesflyget släpper ut.

 

Referenser

https://www.expressen.se/brandstudio/vattenfall/sa-kan-solceller-hjalpa-till-att-radda-klimatet/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=sms